Helenas gröna rum

Helenas gröna rum

Om bloggen

Min plats i en alltmer förunderlig värld. Här hittar man inga strikta hem i vitt, vitt, vitt eller en massa onödigt dyra designprylar. Däremot så skriver jag om det som inspirerar och berör mig och om de känslor som jag eftersträvar i livet: ärlighet och lite jävlar anamma!

Vill man nå mig kan man maila mig! helena-g@glocalnet.net

Nya tider

LärarfilosoferingarPosted by gronarum.com 08 Jun, 2010 11:59:50

Sitter och ammar framför datorn. Tänker på makens och mitt snack i bilen på väg till landet. Tänk om vi kunde göra något tillsammans på sidan av våra yrken, något som på sikt kan ge oss möjlighet att arbeta mer hemifrån. Ett gemensamt projekt som helt enkelt genererar mer pengar till familjen. Tanken svindlar.

Funderar en hel del på mitt yrkesval. Kan ju unna mig det när jag inte är mitt uppe i betygssättande, tonårsproblematik, tröttkörda kollegor och sista minuten stress. Pratade dessutom med en kär kollega igår som hade valt att säga upp sig och starta om på nytt. Ny skola, nytt område, ny årskurs, nya barn. Uppfriskande på något sätt. Unnar henne allt gott i framtiden även om det blir tråkigt för mina gamla elever. Håller tummarna att de får bra nya lärare som ser deras speciella personligheter och hur fantastiska de är.

Tycker att läraryrket är på väg åt fel håll. Det är för mycket nya "regler", dokument och pappersexercis och allt blir alltmer fyrkantigt. Mer byråkratiskt. Så vill inte jag jobba. Sen är det det här med pengarna. Vi lärare tjänar för lite. Så är det bara. OM jag hade haft 10-15 000 mer i lön hade jag orkat mer. Då hade det varit värt allt slit. Nu har jag vänninnor som sitter på Konsum med inget utbildning alls och vi tjänar i princip lika mycket. De är väl värda sin lön men jag har 4 års studielån! Det känns inte ok. Inte med tanke på studieskulder och all den energi man lägger ner.

Tänker att skolvärlden förlorar en hel del på detta. Tänker Björklund på det? Man undrar ju... Alla smarta, kreativa, härliga människor som väljer att INTE arbeta som lärare för att det är för pissigt betalt. Vilket tapp. Och varför ser skolledningen på de flesta skolor ut som de gör? Rektorerna skall fungera som pedagogiska ledare som inspirerar sin personal, är väl pålästa om den senaste forskningen, har en klar vision om vad man vill och vilket håll man är på väg. Skolutvecklare! De flesta rektorer idag är bleka byråkrater som med andan i halsen springer på ekonomimöten på kommunen. Trist. För dem, för oss lärare och för eleverna.

Funderar på vad jag skulle vilja göra istället. Inget mer studielån bara, tack. Synd bara att det är så himla kul att arbeta med barn och att undervisa. Det är ju liksom därför man stannar och står ut.

Vad säger ni?

Bild: källa okänd